Hoppa till sidans innehåll

Ridborgarmärket


RBM-2

Obs! Just nu finns inga märken att köpa!

Ridborgarmärket har blivit en riktig ridsportklassiker som genom åren genererat kunskap, glädje och ett extra klirr i kassan för många klubbar. Premiär för ridborgarmärket var 1977.

Föreningen brukar anordna tillfällen för både lektionselever och anhöriga att ta märket under maj-juni. Då det gäller för klubben att kröna så många ridborgare det bara går. Fina etappvinnare koras av SvRF längs vägen.

Varje märke betyder klirr i klubbkassan och det enkla ridprovet gör det möjligt för många att vara med. Ridborgartävlingen skapar engagemang och bjuder förutom gemenskap på massor av bra möjligheter att marknadsföra ridklubben.

Utefter ryttarens förutsättningar och förkunskaper kan Ridborgarmärket tas genom ett enklare eller ett längre program. För ridgrupper där alla ryttare tagit märket på "vanligt sätt" en gång finns Ridborgarkadriljen som kan ersätta det vanliga Ridborgarmärkesprogrammet.

 

Kort program

Ryttaren rider i valfri gångart i 200 meter (1,5 varv i 20x40 ridhus). Ryttaren väljer själv, utefter förutsättningar och efter märkeskontrollantens råd, om hon/han vill rida i enbart skritt eller även vill trava och galoppera.

Hästen kan ha en ledare under provet. Det enda kravet är att ledtygel används och att ledaren går vid hästens bog. Ledaren ska hålla längst ut på ledtygeln så att ryttaren rider själv i största möjliga mån.

 

Långt program

Rid ett halvt varv i skritt. Vänd över ridbanan i skritt och byt varv. Ett halvt varv i skritt.

Börja trava. Trava två varv, omväxlande nedstittning och lättridning. Vänd över ridbanan i trav och byt varv. Rid två varv i trav omväxlande nedsittning och lättridning.

Fatta galopp, rid två varv i galopp. Vänd över ridbanan i galopp eller trav. Byt varv, fatta ny galopp och rid två varv i galopp.

 

Ridborgarkadriljen

Ridborgarkadriljen kan ridas med minst 4 och max 12 ryttare och den finns i tre svårighetsgrader, från Lätt C till Lätt A.

 

Regler

  • Alla föreningar som är anslutna till Svenska Ridsportförbundet får genomföra märkestagning för Ridborgarmärket.
  • Ryttare som är medlem i en förening ansluten till Svenska Ridsportförbundet och vill ta Ridborgarmärket ska rida upp för märket i sin egen medlemsförening. Är ryttaren medlem i flera föreningar anslutna till Svenska Ridsportförbundet kan hon/han ta märket i de föreningar som hon/han är medlem i.
  • Men även ryttare som inte är medlem i någon förening får ta Ridborgarmärket, till exempel föräldrar, syskon, kompisar, politiker med flera.
  • Antalet redovisade märken måste stämma överens med antalet köpta märken.
  • Om uppgifter saknas eller inte är fullständiga i protokollet för den som tagit Ridborgarmärket räknas det inte som en genomförd ritt.

För att skapa lika förutsättningar för alla föreningar är det viktigt att reglerna för Ridborgarmärket följs.

 

Pris

Märkena kostar 40 kr/st och kan beställas från föreningen efter godkänt prov.

Uppdaterad: 08 JUN 2016 03:33 Skribent: Therése Ljung
E-post: This is a mailto link

GRÄSROTEN Svenska Spels kunder är med och delar ut 50 miljoner kr per år till landets idrottsklubbar, vi är en av dem!

 

FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK

 

SAMARBETSPARTNERS

SPONSORHUSET har samlat över 200 kända nätbutiker på en hemsida och det kostar inget extra för dig att handla via dem. Varje köp ger pengar tillbaka till både dig och föreningen!

 

SISU_Webb_Banner_170X170_samverkan 

SISU hjälper föreningen med material och ibland kursledare vid teoretiska lektioner och kurser i föreningslära mm.

 

IdrottOnline

IDROTTONLINE är svensk idrotts gemensamma verksamhetsstöd. Ladda hem appen för en gemensam mötesplats och verktyg för att kommunicera, rapportera och administrera din idrott

 

ANTAL BESÖKARE

Postadress:
Rosendahls RF - Ridsport
Therése Ljung, Tunnbindargränd 2
70223 Örebro

Besöksadress:
Rosendahls ridskola, Tysslinge 440
71995 Vintrosa

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info