Barnmärken

Målgrupp: Barn upp till 12 år

Målen med barnmärkena är:

¤ att barn tidigt får bekräftelse och uppmuntran på vad de lärt sig.
¤ att barnen lär sig grunderna genom lek.
¤ att nivån anpassas efter barnens ålder och förutsättningar.
¤ att det ska vara enkelt att ta märke.

Märkena bygger på praktiska kunskaper och för att ta ett märke ska barnen visa vad de lärt sig. Nivån baseras på barnens ökade kunskap. Ett märke ska kunna tas inom ramen för ridklubbens/ridskolans verksamhet och i Hästsportskolorna. Efter att barnen klarat det sista märket, Guld Hästen, så är nästa steg Märke I osv.

Som riktlinje och stöd för de ledare som håller i märkestagningen finns Ridhandboken 1, Säker med häst och Anvisning för ridlektion som kan beställas från Svenska Ridsportförbundet.

Det ska vara enkelt att ta märken. På föreningen kan fritidsledare, instruktörer eller liknande ansvara för märkestagningen. För barnmärket vita hästen till bronshästen kan även ungdomsledare ansvara.

vitahasten

Vita hästen

Att kunna gå in till hästen på rätt sätt.
Att kunna förbereda hästen för ridning (borsta och kratsa hovar).
Att kunna beskriva fem regler som gäller i ett stall.

gulahasten

Gula hästen

Att kunna leda hästen i skritt, vända korrekt och leda hästen i skritt tillbaka dit man startade.
Att kunna beskriva vilken utrustning hästen behöver vid ridning och vad utrustningen heter.

bronshasten
Bronshästen

Att kunna sitta upp och av på rätt sätt.
Att kunna starta och stanna hästen.
Att kunna de raka ridvägarna (kan göras med käpphäst).
Att kunna gå de böjda ridvägarna (volt och volt tillbaka, kan göras med käpphäst).

silverhasten
Silverhästen

Att kunna styra hästen mellan uppsatta koner i skritt.
Att kunna rida de raka vägarna i skritt.
Att kunna rida de böjda vägarna i skritt.
Att kunna rida lätt i trav en långsida, sakta av till skritt och stanna.

guldhasten
Guldhästen

Att kunna sadla och tränsa.
Att kunna rida de raka vägarna i trav och styra hästen mellan uppsatta koner i trav.
Att kunna rida de böjda vägarna i trav.
Att kunna fatta galopp och galoppera i cirka tio meter.

Märkena kostar 30 kr/st och kan beställas från föreningen efter godkänt prov.

Uppdaterad: 08 JUN 2016 03:30 Skribent: Therése Ljung
Epost: This is a mailto link